Extra szűz csodától egészen az olívapogácsáig, a döntés, a TE kezedben van!
Jöjjön egy kis olívaolaj összefoglaló kisokos, az Olívaolaj fajtáiról.
Az olívaolajok választéka többféle lehet. Bár az olívaolaj jót tesz az egészségnek – és ez egy általános megállapítás -, az olívaolaj nem minden típusa azonos. Egyeseknek nagyobb előnye és tisztasága van, míg másoknál hiányzik az extra szűz olívaolajban rejlő fölénye – az extra szűz olívaolaj a legjobb minden típus közül.
Az olívaolaj az olajfa (Olea europaea) csonthéjas terméséből, az olajbogyóból mechanikai úton (préseléssel) előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű, szobahőmérsékleten folyékony, növényi zsiradék. A mediterrán konyha egyik alapvető hozzávalója.
Az olívaolaj az egyetlen olyan, növényi eredetű olaj, amelyet nem magból, hanem gyümölcsből sajtolnak, merthogy az olajbogyó gyümölcsnek számít.
![](https://olivateka.hu/wp-content/uploads/2021/06/image-3.png)
Extra szűz olívaolaj (Aceite de Oliva Virgen Extra: AOVE)
- A legeslegjobb a hidegen préselt, kizárólag mechanikus úton előállított extra szűz olívaolaj. (tehát minden vegyi kezelés kizárva)
- A legfinomabb és legegészségesebb, olívaolaj savtartalma 0,3% -04%, amit laboratóriumban vizsgálnak be.
- Az extra szűz olívaolajok esetében jogszabályi előírás szerint, „a szabadsav aránya – vagyis a savtartalom – nem lehet több, mint 0.8%.
- Az olaj savtartalmára és egyéb paramétereire vonatkozó vizsgálati eredményeket minőségtanúsítványon tüntetik fel.
- Az extra szűz olívaolajnak érzékszervi követelményeknek is meg kell felelnie, gyümölcsös és zöldséges íz karaktert kell azonosítani benne.
- Magas az aromatartalma, természet ízeit adja vissza.
- Az extra szűz olívaolaj előállításának követelményei: a préselési folyamat során az olívacefre hőmérséklete nem haladhatja meg a 27°C-t.
- Az extra szűz olívaolaj készítésének egyik alapkritériuma, hogy a fáról való leválasztást követő 24 órán belül meg kell kezdeni a bogyók sajtolását, ellenkező esetben a gyorsan meginduló erjedés lerontja az olaj minőségét, többek között a savtartalmat is negatívan befolyásolja
- Az extra szűz olívaolajat préselés után általában megszűrik, mert a benne maradó szilárd anyagok (a gyümölcshús és a mag egészen finom törmeléke) csökkentheti az olaj eltarthatóságát.
Sok kistermelő palackoz szűretlen extra szűz olívaolajat is. Ez kevesebb feldolgozási fázison átesett termékek ezért a szűretlen extra szűz olívaolaj is egyre „divatosabb”.
![](https://olivateka.hu/wp-content/uploads/2021/06/image-4.png)
Szűz olívaolaj (Aceite de Oliva Virgen: AOV)
- A szűz olívaolaj ugyanúgy készül, mint az extra szűz, csak az olajbogyó kezelése és sajtolása során nem kell olyan szigorú kritériumoknak megfelelni, ezért az így préselt olajnak a savtartalma magasabb– 0,8 és de legfeljebb 2%-ra tehető –, ami azt jelenti, hogy a szűz olívaolajnak az egészségmegőrző hatása is kevésbé jelentős.
- A szűz olívaolajnak az íze kevésbé karakteres, mint az extra szűzé.
Lampante-lámpaolaj olaj (Lampante:AOL)
- Az ún. lampante olaj, -aminek minősége, a neve alapján nem túl bizalomgerjesztő, hiszen régen lámpaolajnak használtak
- Szintén hideg extrakciós eljárással készül, de savtartalma jóval magasabb 2 tömegszázalék felett van.
- A nem megfelelő minőségű erjedt olajbogyó alapanyaga nem megfelelő gyártási és karbantartási folyamatok eredménye lehet ez a típus.
- Lampanete közvetlen emberi fogyasztásra nem alkalmas de megpróbálják eladni, hiszen rengeteg keletkezik belőle. Kellemetlen íz és illat. Gyümölcsösség kizárva. Vegyi kezeléssel elérik, hogy eladható legyen emberi fogyasztásra: A lampantét finomítási, vegyi extrakciós eljárásnak vetik alá, kinyerik a maradék olajat, majd kis százalékban szűz olívaolajokkal keverik, majd ízetlen, szagtalan, halvány színű olaj keletkezik.
- Sajnos ez a termék jobb esetben olívaolaj néven kerül forgalomba. (sokszor magasabb kategóriában tűntetik fel)
- Savtartalma nem haladhatja meg a 1,5 tömegszázalékot.
- Ez az olaj minden jótékony hatását elveszíti.
Olívapogácsa (Lampante:AOL)
- A szétzúzott és kipréselt termést – a héjat, a magot és a gyümölcshúst –, vagyis a visszamaradt olívatörkölyt kilúgozó üzemek veszik át, majd vegyi eljárásnak vetik alá és kis százalékban szűz olíva olajjal keverik.
- .Savtartalma nem haladhatja meg a 1,5 tömegszázalékot.
- Ez a termék sansa / pomace / orujo néven kerül forgalomba – nálunk sokszor olívaolajként, azonban helyes megjelölése „olívapogácsa-olaj”, vagy „olívamaradék‑olaj” lenne.
- A sansa/pomace/orujo olaj az emberi fogyasztásra alkalmas legalacsonyabb minőségű olívaolaj.
![](https://olivateka.hu/wp-content/uploads/2021/06/image-5.png)
Ugye nem mindegy, hogy milyen minőségű olaj kerül, az ételeinkbe mit eszel meg és az hogyan hat Rád és a családodra.
TE melyiket választanád?
Irány a WEBSHOP, válogass az eredeti Spanyol extra szűz olívaolajaink közül, érezni fogod a különbséget!