Kategória nélküli

Különböző minőségű olívaolajok

Extra szűz csodától egészen az olívapogácsáig, a döntés, a TE kezedben van!

Jöjjön egy kis olívaolaj összefoglaló kisokos, az Olívaolaj fajtáiról.

Az olívaolajok választéka többféle lehet. Bár az olívaolaj jót tesz az egészségnek – és ez egy általános megállapítás -, az olívaolaj nem minden típusa azonos. Egyeseknek nagyobb előnye és tisztasága van, míg másoknál hiányzik az extra szűz olívaolajban rejlő fölénye – az extra szűz olívaolaj a legjobb minden típus közül.

Az olívaolaj az olajfa (Olea europaea) csonthéjas terméséből, az olajbogyóból mechanikai úton (préseléssel) előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű, szobahőmérsékleten folyékony, növényi zsiradék. A mediterrán konyha egyik alapvető hozzávalója.

Az olívaolaj az egyetlen olyan, növényi eredetű olaj, amelyet nem magból, hanem gyümölcsből sajtolnak, merthogy az olajbogyó gyümölcsnek számít.

Extra szűz olívaolaj (Aceite de Oliva Virgen Extra: AOVE)

  • A legeslegjobb a hidegen préselt, kizárólag mechanikus úton előállított extra szűz olívaolaj. (tehát minden vegyi kezelés kizárva)
  • A legfinomabb és legegészségesebb, olívaolaj savtartalma 0,3% -04%, amit laboratóriumban vizsgálnak be.
  • Az extra szűz olívaolajok esetében jogszabályi előírás szerint, „a szabadsav aránya – vagyis a savtartalom nem lehet több, mint 0.8%.
  • Az olaj savtartalmára és egyéb paramétereire vonatkozó vizsgálati eredményeket minőségtanúsítványon tüntetik fel.
  • Az extra szűz olívaolajnak érzékszervi követelményeknek is meg kell felelnie, gyümölcsös és zöldséges íz karaktert kell azonosítani benne.
  • Magas az aromatartalma, természet ízeit adja vissza.
  • Az extra szűz olívaolaj előállításának követelményei: a préselési folyamat során az olívacefre hőmérséklete nem haladhatja meg a 27°C-t.
  • Az extra szűz olívaolaj készítésének egyik alapkritériuma, hogy a fáról való leválasztást követő 24 órán belül meg kell kezdeni a bogyók sajtolását, ellenkező esetben a gyorsan meginduló erjedés lerontja az olaj minőségét, többek között a savtartalmat is negatívan befolyásolja
  • Az extra szűz olívaolajat préselés után általában megszűrik, mert a benne maradó szilárd anyagok (a gyümölcshús és a mag egészen finom törmeléke) csökkentheti az olaj eltarthatóságát.

Sok kistermelő palackoz szűretlen extra szűz olívaolajat is. Ez kevesebb feldolgozási fázison átesett termékek ezért a szűretlen extra szűz olívaolaj is egyre „divatosabb”.

Szűz olívaolaj (Aceite de Oliva Virgen: AOV)

  • A szűz olívaolaj ugyanúgy készül, mint az extra szűz, csak az olajbogyó kezelése és sajtolása során nem kell olyan szigorú kritériumoknak megfelelni, ezért az így préselt olajnak a savtartalma magasabb– 0,8 és de legfeljebb 2%-ra tehető –, ami azt jelenti, hogy a szűz olívaolajnak az egészségmegőrző hatása is kevésbé jelentős.
  • A szűz olívaolajnak az íze kevésbé karakteres, mint az extra szűzé.

Lampante-lámpaolaj olaj (Lampante:AOL)

  • Az ún. lampante olaj, -aminek minősége, a neve alapján nem túl bizalomgerjesztő, hiszen régen lámpaolajnak használtak
  • Szintén hideg extrakciós eljárással készül, de savtartalma jóval magasabb 2 tömegszázalék felett van.
  • A nem megfelelő minőségű erjedt olajbogyó alapanyaga nem megfelelő gyártási és karbantartási folyamatok eredménye lehet ez a típus.
  • Lampanete közvetlen emberi fogyasztásra nem alkalmas de megpróbálják eladni, hiszen rengeteg keletkezik belőle.  Kellemetlen íz és illat. Gyümölcsösség kizárva. Vegyi kezeléssel elérik, hogy eladható legyen emberi fogyasztásra: A lampantét finomítási, vegyi extrakciós eljárásnak vetik alá, kinyerik a maradék olajat, majd kis százalékban szűz olívaolajokkal keverik, majd ízetlen, szagtalan, halvány színű olaj keletkezik.
  • Sajnos ez a termék jobb esetben olívaolaj néven kerül forgalomba. (sokszor magasabb kategóriában tűntetik fel)
  • Savtartalma nem haladhatja meg a 1,5 tömegszázalékot.
  • Ez az olaj minden jótékony hatását elveszíti.

Olívapogácsa (Lampante:AOL)

  • A szétzúzott és kipréselt termést – a héjat, a magot és a gyümölcshúst –, vagyis a visszamaradt olívatörkölyt kilúgozó üzemek veszik át, majd vegyi eljárásnak vetik alá és kis százalékban szűz olíva olajjal keverik.
  • .Savtartalma nem haladhatja meg a 1,5 tömegszázalékot.
  • Ez a termék sansa / pomace / orujo néven kerül forgalombanálunk sokszor olívaolajként, azonban helyes megjelölése „olívapogácsa-olaj”, vagy „olívamaradék‑olaj” lenne.
  • A sansa/pomace/orujo olaj az emberi fogyasztásra alkalmas legalacsonyabb minőségű olívaolaj.

Ugye nem mindegy, hogy milyen minőségű olaj kerül, az ételeinkbe mit eszel meg és az hogyan hat Rád és a családodra.

TE melyiket választanád?

Irány a WEBSHOP, válogass az eredeti Spanyol extra szűz olívaolajaink közül, érezni fogod a különbséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük