Spanyol tonhalas krokett „Nagyi” módra
Most a spanyol tonhalas krokett elkészítését mutatom be a spanyol nagymama receptje alapján! Megpróbálom lényegre törően leírni,remélem sikerül. Jó hír, hogy a tonhalat szinte bármilyen más hozzávalóval kicserélheti, például sonkával, csirkehússal vagy marha hússal,szardíniával, gombával, sajttal, spenóttal. Szóval finom krokettet sok mindenből tud készíteni.
Ezekkel a mennyiségekkel 4 főre elegendő krokett lesz a konyhaasztalon ebédre vagy vacsorára.
Spanyol tonhalas krokett
Előkészítés: 30 perc
Hűtés: 1 -2 óra (de lehet akár 1 éjszaka is)
Teljes elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Tonhal krokett készítéséhez mindig spanyol konzerv olívaolajos tonhalat használok, mert sokkal ízesebb.
Hozzávalók:
- 240 gr tonhalkonzerv olívaolajban (https://olivateka.hu/termek/bonito-del-norte-tonhal-olivaolajban-3x52g/
- Extra szűz olívaolaj (https://olivateka.hu/termekkategoria/extra-szuz-olivaolaj/)
- 1 nagy fej vörös hagyma
- 1 evőkanál vaj
- 150 gramm liszt
- ½ liter tej
- Só
- Bors
- 2 felvert tojás
- Zsemlemorzsa
Na akkor, ha minden alapanyag megvan, akkor vágjunk is bele a főzésbe!
- Finomra reszelünk egy db nagyobb méretű fehér vagy vörös hagymát (én apróra vágom és adok hozzá extra szűz olívaolajat és botmixerrel összeaprítom.)
- Egy nagyobb méretű serpenyőben teszünk egy kevés extra szűz olívaolajat és vajat. Melegítsük addig, amíg a vaj elolvad.
- Serpenyőben 2-3 perc alatt gyakori kevergetés mellett aranyszínűre pirítjuk az előzőleg apróra vágott vagy reszelt hagymát a vajjal együtt. Egy csipet sót teszek a hagymára, hogy ne égjen le.
- Adjuk hozzá 3 doboz lecsepegtetett tonhalat, egy csipet borsot és fél teáskanál tengeri sót. 1-2 percig főzöm együtt. Ízlés szerint sózom, borsozom még.
- A tonhalhoz és a hagymához adjunk 5-6 evőkanál lisztet, amennyit úgy szépen felvesz a massza, és gyakran keverjük, amíg a keverék aranyszínűvé nem válik. Vigyázni kell, nehogy odaégjen a liszt.
- Adjunk hozzá másfél csésze tejet és keverjük, hogy ne legyen csomós az állaga.
- Az egészet jól keverjük össze, amíg igazán sűrű nem lesz. Ha túl „laza a tészta” adjunk hozzá még lisztet és keverjük el. Az állaga hasonló legye, mint a nokedlié, hogy formázni tudjuk majd. Ha túl folyékony nem fog összeállni.
- Öntsük a tésztát egy tálba, fedje le átlátszó műanyag fóliával, amelynek érintkeznie kell a tésztával, nehogy kéreg képződjön a tésztán.
- Tegyük hűtőszekrénybe legalább 1-2 órára, de még jobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük a tésztát, különben nehezebb lesz a krokett formázása.
- Amikor a tészta teljesen kihűlt, kivesszük a hűtőből az edényt, az adagokat kanál segítségével kiszedünk, és kézzel formázva megformázzuk a kroketteket henger vagy gömb alakúra.
- Egyenként forgassuk bele lisztbe, tojásba majd zsemlemorzsába, mintha rántott húst készítenénk.
- Sütés: Én 180°C-ra előmelegített sütőbe sütöm ki a krokettet. Sütőpapírral kibélelem a tepsit, kicsit meglocsolom extra szűz olívaolajjal és ráhelyezem a krokettet. Körülbelül 15 percig sütöm, közben megfordítom őket. (Másik megoldás egy serpenyőben hevít fel extra szűz olívaolajat, és elkezdi kisütni a krokettet. Ne felejtse el megfordítani őket, hogy minden oldalról egyenletesen barnuljanak. Ez körülbelül öt percet vesz igénybe.)
- Vegye ki a krokettet és papírtörlőn csepegtesse le.
- Melegen tálaljuk! Jó étvágyat!
Egyéb tippek a krokett elkészítéséhez:
- A keveréket hűtőben hűtsük le, mert ellenkező esetben nehezebb lehet a krokett formázása.
- A tonhalat szinte bármilyen más hozzávalóval ki lehet cserélni! Sonkával, csirkehússal, marhahússal, szardíniával, gombával, sajttal, spenóttal.
- Ha csirkés vagy marhahúsos krokettet készítek, akkor előre megfőzöm és ízesítem, hagymán megpirítom a kockára vágott vagy darált húst (500 g), majd turmix gépben vagy bot mixerrel pépesítem azért, hogy olvadós, lágy legyen a krokett tészta és ne darabos. Ezt hozzáadjuk a felmelegített extra szűz olívaolajhoz és vajhoz. Az ötödik pontnál folytatom a krokett elkészítését.
- Ne süsse túl sokáig a krokettet, mert nagyon kemény lesz.
- Papírtörlőn csepegtessük le és melegen fogyassza!
- Önmagában elő vagy főételként, vagy egy jó saláta mellé ajánlom.
- A gyerekek imádják, próbáld ki!
Jó étvágyat kíván az Olivatéka!