Olívaolaj

Azok vagyunk, amit megeszünk: az extra szűz olívaolaj minősége

Egyre több kutatás igazolja Ludwig Feuerbach (1804-1872) filozófus és antropológus népszerű mondatát, amit egyik művében állított: „Mi emberek azok vagyunk, amit megeszünk.” Az extra szűz olívaolaj minősége sem kivétel ez alól a szabály alól.

Hangulat. Az elmúlt évtizedekben kiderült, hogy az étrend típusa és minősége nem csak fizikai egészségünket befolyásolja, hanem mentális vonatkozásainkra, idegsejtjeinkre és kognitív képességeinkre is hatással van. Bár még mindig nincs meg az abszolút igazság, a tudósok bizonyítékokat gyűjtve és azokra támaszkodva, állítják azt, hogy az étrend igen is befolyásolja a hangulatunkat. Agyunknak tápanyagokra van szüksége a megfelelő működéséhez. Ezen kívül, az elfogyasztott ételek közvetlen hatással vannak más tényezőkre is, amelyek befolyásolhatják az ember hangulatát. Ilyen  például a bél- és bélbaktériumok, a hormonok, a neuropeptidek és a neurotranszmitterek szintézise. Így a helytelen étrend súlyosbítja a hangulati rendellenességeket.

A tudományos közösség, a tudósok ezen következtetései már nem maradnak észrevétlenek a lakosság körében.

A fogyasztói igény változott, jó irányba.

Ez egy feladat az élelmiszergyártó márkák számára „fejfájást” okoz, mivel közülük sokan kénytelenek voltak alkalmazkodni az új fogyasztói szemlélethez, társadalomhoz: azokhoz a vevőkhöz, akik a táplálkozásukban a minőséget választják.

Ezek a tudatos vásárlók az miatt aggódnak, hogy mit esznek meg, csak és kizárólag minőségi ételt szeretnének bevinni a szervezetükbe. Egy ideje a lakosság egy része tudatában van a minőségi étkezés fontosságával és olyan társadalmi mozgalmak indultak el, amelyek „megmentik” annak fontosságát, hogy feldolgozatlan ételekkel táplálják magukat (valódi táplálékkal), vagy figyelmesen, lassan étkezzenek, különösen értékelve a minőséget és, azt hogy milyen módon kell az ételeket megfőzni, felhasználni.

A teljes kiőrlésű, biológiai, szerves, laktózmentes, alacsony sótartalmú, glutén- és kalóriatartalmú kifejezések előtérbe kerültek. Ebben az értelemben ezek az új érdeklődési körök és kifejezések a szuperélelmiszerek (nem mesterségesen előállított termék, azok amelyek a legnagyobb mennyiségben és változatosságban tartalmazzák az ember számára létfontosságú tápanyagokat), GMO mentes, probiotikumok, prebiotikumok, étrendek és kiegészítők figyelemre méltó népszerűsítéséhez vezettek azzal az ígérettel, hogy egészségünket optimalizálják.

Azonban figyelmesnek kell lenni!

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a kereskedelmi termékek gyártói logikailag gazdasági hasznot keresnek, és bár egyre szigorúbb és éberebb minőségirányítási és minőségellenőrzés van érvényben, valamint olyan mechanizmusok is vannak, amelyek figyelemmel kísérik a meghirdetett „dolgok” valóságtartalmát, a fogyasztóknak még mindig el kell olvasnunk a termék címkéjét, gondosan ellenőrizni kell, hogy a termékek leírása 100% -ban igaz-e, valósághű.

Az EXTRA SZŰZ OLÍVAOLAJ MINŐSÉGE

Az extra szűz olívaolaj fogyasztásánál ne tévesszük szem elől azt a szerepet, amit az extra szűz olívaolaj játszik egészségünk megőrzésében, fenntartásában és elősegítésében. Ez a mediterrán étrend, konyha alapja, rengeteg előnye miatt, amit a tudományos közösség is támogat és alátámaszt.

Azonban, csakúgy, mint más élelmiszertermékekkel, ez extra szűz olívaolajjal is ébernek kell lennünk, hogy mit is az, amit árulnak nekünk.  Számos márka tulajdonít extra szűz” kifejezést néhány termékéhez a anélkül, hogy annak köze lenne a valósághoz. Erről és az olívaolaj típusairól részletesebben olvashatsz itt: „Különböző minőségű olívaolajok”.

A minőségi kritériumok között megkülönböztethetünk néhányat, például:

  • Savasság mértéke: a szabad zsírsavak százalékos aránya az olajsavhoz viszonyítva.
  • Peroxid-index: ez az érték meghatározza a szűz olívaolaj kezdeti oxidációját és a romlást, amelyet többek között a természetes antioxidánsok vagy a polifenolok is elszenvedhetnek.
  • Az olívaolaj érzékszervi jellemzői, amelyek a szagra és az ízre összpontosítanak. Az olívaolaj minőségét csak illatával és ízével értékelhetjük.